Materiaal

Schmink

Vetschmink...
wordt voornamelijk gebruikt bij theatervoorstellingen, film en tv en mode. Dit soort schmink heeft vooral een grote verscheidenheid aan huidtinten.
Nadat de schmink is aangebracht wordt die met poeder gefixeerd om langdurig zijn effect te behouden, vaak onder extreme omstandigheden van licht en warmte.
Vetschmink wordt het best verwijderd met een speciale lotion of créme (bv. Nivea)

Waterschmink...
gebruiken we bij het schminken van kinderen. Is eenvoudig aan te brengen en heel gemakkelijk af te wassen (zeep-water-handdoek).
Enkel schmink van een goede kwaliteit is aangewezen omwille van de tedere huid van kinderen.
Enkele merken zijn Grimas, Aquacolor-Kryolan, Fardel, Wolfe FX, ... Het kleurengamma bij waterschmink is zeer breed.
Waterschmink bestaat voornamelijk in wat we 'pancakes' noemen maar ook in vloeibare vorm.
Je kan van start gaan met de basiskleuren (rood-geel-blauw-wit en zwart) en je zal algauw aanvoelen welke kleuren je
beter in grote porties en andere in kleine porties dient aan te schaffen.

Spons

Effen
om een egale onderlaag te leggen en om mooie kleurovergangen te maken. In een speciaalzaak voor grimeproducten zijn eenvoudige en goedkope sponsjes te koop.
Een degelijk alternatief is versneden mousse. Sponsjes kunnen worden verknipt om een speciale vorm te bekomen.

Structuur
om speciale effecten te bekomen. We denken hierbij aan een ruw sponsjes om o.a. aan de stoppelbaard van de zeerover of de dronkemanswangen van de clochard.

Penselen

Puntig
Een goed penseel (nr. 4-5-6) wordt gebruikt om de details aan te brengen. Met het puntige penseel kunnen sierlijke lijnen worden aangebracht die in lijndikte variëren.
Alle voorbeelden die tijdens de cursus werden getoond werden uitgevoerd met een penseel Royal Talens nr. 5 (te koop bij Lesaffer in Gent).

Plat
Het brede of platte penseel word gebruikt om bredere strepen (bv. indiaan) aan te brengen of vlakken in te kleuren.

Water

Het is van belang bij het schminken om voldoende water in je onmiddellijke nabijheid te hebben.
Regelmatig vers water nemen. Laat geen penselen langdurig in de potjes met water staan. Hou eveneens een vod bij de hand.

Ruimte

Tafel
Om gemakkelijk te kunnen schminken heb je een tafel, indien een grote tafel heb je plaats genoeg om bv boeken of tekeningen te tonen.

Stoelen
2 stoelen is het ideale. Als het mogelijk is een in hoogte verstelbare stoel voor de kinderen.
Zo moet jij niet constant geplooit zitten wat erg belastend is voor de rug.
Zorg er ook voor deat de afstand tussen U en het kind niet te groot is.
Zorg ook om voldoende plaats rondom de stoelen voor U, want andere kinderen zijn soms heel nieuwsgierig en voor je het weet kan je je niet meer bewegen.

Licht
Heel voornaam is de verlichting in de schminkomgeving. In het donker schminken of op de tast gaat niet zo goed. Als het gaat vermijd je sfeerlicht.

Afwerking

Glinsters
Bij zowat elke geschminkte figuur kan een afwerking met glitterpoeder wonderen doen. Kinderen zijn er gek op. Ook hier bestaan diverse soorten en kleuren.
Gebruik glinsterpoeder met zeer fijne korrel.

Spiegel
Laat ieder kind voldoende tijd om zichzelf in de spiegel te bewonderen. Plaats eventueel een grote spiegel op 'kinderhoogte' in de nabijheid van de schminkstand.
Een mooie spiegel is reeds te verkijgen in IKEA, met als voordeel dat hij niet kan breken.

Onderhoud

Het is belangrijk je (dure) materiaal goed te onderhouden. Sponsjes op regelmatige basis in de wasmachine en penselen uitspoelen, schminkpotjes goed afdichten,...

Techniek

Vooraf

Gebruik altijd professionele schminkproducten. Schmink geen kinderen met een allergie of huidziekte.
Neem regelmatig vers water en werk met proper materiaal. Wees heel voorzichtig rond de ogen.

De basislaag aanbrengen

De eerste laag wordt bij voorkeur aangebracht met een lichte kleur. Dompel een spons in een potje met water en knijp die vervolgens heel goed uit.
Met de vochtige spons neem je schmink op door de spons in de schminkpot rond te wrijven.
De vrije hand kan worden gebruikt om het haar van het kind achterover te houden en tegelijk als steun voor de schminker.
Met diezelfde hand kan de gewenste houding van het hoofd worden aangegeven. Begin bij de grote open vlakken zoals het voorhoofd, wangen en kin.
Breng de schmink afwisselend strijkend en deppend aan. Zo bekom je een egaal verdeelde laag. De 'moeilijke' plekjes vergen enige omzichtigheid, vooral bij de ogen.
Vraag aan het kind om de ogen te sluiten, maar niet dicht te knijpen! Bij het terug openen van de ogen merk je dat een stukje onder de ogen ongeschminkt is gebleven.
Even de ogen goed openen en omhoog kijken en zo kun je voorzichtig dit resterende plekje inkleuren.
Vergeet ook de wat verborgen plekjes rond de neus en de mondhoekjes niet.

De kleurovergang maken

Neem met de andere kant van de spons (eventueel ietsje nat maken) een tweede kleur op en breng die aan op de buitenrand van het gezicht.
Werk vervolgens naar binnen toe en met de keerzijde van de spons (waar nog de resten van de eerste kleur zitten) en vervolgens deppend terug naar buiten.
Herhaal deze handelingen tot de overgang 'goed zit'.

De details aanbrengen

Het penseel wat nat maken, een goeie hoeveelheid schmink opnemen en in één beweging de gewenste lijn erop zetten.
De pink kan gebruikt worden om de hand te ondersteunen. Naar gelang de figuur verschillen de lijnen in kleur en vorm, de techniek is dezelfde.
De lijn kan in dikte verschillen door meer of minder 'druk te zetten'. Lijnen van verschillende kleuren bij elkaar kunnen het gezicht levendiger maken,
doch ook hier geldt dat overdaad schaadt.

Afwerking

Met het strooien van een weinige hoeveelheid glinsters kan aan het gezicht een magische en feestelijke extra dimensie worden gegeven.
Neem een klein beetje glitterpoeder tussen duim en wijsvinger en strooi voorzichtig over het achterover gehouden gezicht. Ogen en mondje dicht!
Laat de geschminkte persoon voldoende de tijd om zich in de spiegel te bewonderen. Plaats eventueel een grote spiegel in de buurt.

Nu je dit alles gelezen hebt kan je aan de slag. Maar er gaat toch niks boven het volgen van een schminkcursus.
Daar wordt je nog meer de kunst van het schminken aangeleerd.
Met dank voor de tekst en het volgen van je cursus aan FARSAFAS